Julebakst, favoritt oppskrifter

Julens bakst- lussekatter

Start allerede nå med julens bakst! Mye kan fryses, noe som gjør at du sparer deg både tid og krefter ved å starte allerede nå. Her vil jeg dele noen av mine favoritt oppskrifter til jul, håper det vil falle i smak. 

Lussekatter, ca 25 stk i god størrelse. 

 Ca. 16 dl hvetemel

6 dl melk (evnt halvparten av hver av vaniljesaus og melk)
50 gr tørrgjær 2 egg
25 gr safran (evnt. 2 ts gurkemeie) 150 gr mykt smør
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker Rosiner
1 ts kardemomme malt
1/5 ts salt Til pensling 
1,5-2 dl sukker 1 vispet egg eller melk

Bland alt det tørre i en bakebolle / kjøkkenmaskin og bland inn egg og melk. La det blandes godt og ha i smøret litt om gangen. Eltes til en smidig deig- ikke for tørr og ikke for klebrig. Tilpass evnt. med mer melk eller mel alt etter hva som behøves. 

Sett deigen til heving under plast og et kjøkkenhåndkle i ca 1 time på et lunt sted. 

Ha rosinene i en skål med varm vann til de er bløte og hell av vannet. (Det forhindrer svidde og harde rosiner under steking)

Ha deigen på en melet flate og del deigen i ca 25 emner, Rull dem ut til fingertykke pølser og form dem til ønsket lussekattform. Trykk i rosiner. La etterheve på bakeplate i ca 20 minutter. 

Varm stekeovnen til 230 grader. Pensle lussekattene med pisket egg eller melk og stek dem i 7-10 minutter. Følg med på slutten, de skal være gyldne på toppen. La dem avkjøle seg på rist. For ekstra saftige og myke lussekatter anbefaler jeg å pensle dem med smeltet smør med en gang de kommer ut av ovnen. Ønskes søtere lussekatter kan du strø sukker over dem etter smøret er penslet på. 

Så snart de er helt avkjølt pakker du dem i fryseposer og legger dem i fryseren til julens besøk. Tines fort opp i ovnen på 130 grader eller en kjapp runde i mikroen. 

Disse kan lett gjøres laktose- og melkefrie. Bytt smøret ut med plantemargarin og melken med havremelk evnt laktosefri melk og laktosefri vaniljesaus. God bakst :-)

Lussekatter

Tilbake til bloggen

Phil&Ave

Vi fører et selektivt utvalg av kvalitetsvarer til hjem og velvære. Vi har fokus på økologiske, bærekraftige, veganske og miljøvennlige produkter. Vi velger kvalitet framfor kvantitet og med tidløst design som varer.

Ta meg til nettbutikken